Mijn account

Dé BBQ-winkel van Nederland

Ontdek ons nieuwe kamado merk: moddern!

Tips voor het eerste gebruik van je kamado BBQ

Als je voor het eerst gaat werken met een kamado BBQ zijn er een aantal dingen die je moet weten. Een kamado gebruik je namelijk niet hetzelfde als een andere houtskool BBQ. Je hebt bijvoorbeeld ander brandstof nodig en je kunt hem niet meteen tot de maximale temperatuur stoken. Met deze tips voorkom je schade aan je kamado en zorg je ervoor dat je optimaal gebruik kunt maken van de BBQ.

The Bastard VX

Welke brandstof gebruik je in een kamado BBQ?

Als je met een kamado gaat werken heb je kwalitatieve houtskool nodig, waarbij je het best grote stukken houtskool kunt gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat er een goede luchtstroom in de barbecue is. Als er een firebox in je kamado zit kun je deze helemaal vullen met het houtskool.

Big Green Egg kamado barbecue

Eerste keer aansteken

Om beschadiging aan je keramiek te voorkomen wordt er aangeraden om de eerste drie keer je kamado niet hoger dan 100 graden Celsius te stoken. Het is belangrijk dat je dit doet, zodat het eventuele vocht in je kamado kan weg trekken. Daarnaast voorkom je hiermee dat je kamado gaat scheuren of barsten, doordat je hem niet direct op een hoge temperatuur stookt. Lees hier meer over het aansteken en op temperatuur houden van je kamado.

Boretti Looftlighter

Belangrijke veiligheidstip

Het is belangrijk om veilig met je kamado om te gaan. Het is heel belangrijk dat je jouw kamado laat ‘burpen’. Dit houdt in dat je de deksel eerst een paar centimeter opent en hem een aantal seconden zo open laat, voordat je de deksel helemaal opent. Zo kan er wat zuurstof in de barbecue komen en voorkom je een backlash. Dit is een ineens openslaand groot vuur, wat gebeurt doordat er te veel zuurstof bij de kolen komt.

The Bastard small

Zo maak je een kamado uit

Om je kamado uit te maken moet je de luchtschuiven helemaal sluiten. Hierdoor komt er geen zuurstof meer in je barbecue, waardoor de kolen langzaam uit zullen gaan. Gooi nooit water op je kolen. Dit zorgt ervoor dat er ineens een verandering in de temperatuur komt, wat er voor kan zorgen dat het keramiek in je barbecue gaat barsten of breken. Je wilt dus dat je kamado geleidelijk afkoelt door de zuurstoftoevoer te sluiten.

Big Green Egg

Maak gemakkelijk je kamado schoon

Na het gebruik van je kamado is het belangrijk dat je hem goed schoonmaakt. Met een goede borstel maak je eenvoudig het rooster schoon. Na het barbecueën moet je ook het as uit je BBQ halen, om ervoor te zorgen dat de luchtstroom je barbecue goed blijft. Soms zit er een asopvangbak in je kamado, die het as opvangt. Mocht dit niet in je kamado zitten, dan kun je een as pook gebruiken om het as uit je kamado te halen. Deze gebruik je via de onderste luchtschuif en hiermee schuif je het as er uit. Om het goed op te vangen kun je ook een as pan gebruiken.

Mocht je kamado na verloop van tijd heel vies zijn, dan kun je hem schoonbranden. Het schoonbranden van je BBQ hoef je niet elke keer te doen. Dit doe je meestal 1 keer per jaar als of als je barbecue heel vies is. Lees hier meer over het schoonmaken en schoonbranden van je kamado.

Big Green Egg borstel

De essentiële accessoires

Om je kamado optimaal te kunnen gebruiken heb je bepaalde accessoires nodig. Zo kun je veiliger barbecueën en kun je de mogelijkheden van je barbecue uitbreiden. Lees hier alles over wat je nodig hebt bij een kamado BBQ.

Big Green Egg dutch oven

Tips voor de eerste gerechten op je kamado

Je kunt als beginnend kamado gebruiker meteen beginnen met een picanha, maar als je eerst nog wilt oefenen met het regelen van de temperatuur zijn er ook een aantal andere gerechten die je kunt maken.

Broodje hamburger
Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een simpel broodje hamburger, die je helemaal naar eigen smaak kunt maken. Dit is een fijn gerecht om mee te beginnen, omdat je dit gerecht gewoon op het rooster kunt maken op 200 graden. Zo kun je gaan spelen met de luchtschuiven en kijken hoe je het beste en makkelijkst naar de 200 graden komt.

Groenten
Het is ideaal om bij de eerste keren grillen op je kamado groenten te maken. Het is lekker en je hoeft je geen zorgen te maken om de gaarheid van je gerecht. Je wilt natuurlijk niet dat ze helemaal verbranden, dus het is wel belangrijk dat je goed de temperatuur blijft regelen. Maak bijvoorbeeld paprika, asperges of aubergine op je kamado. Deze groenten kun je direct grillen op 200 graden. Wil je oefenen met indirect grillen? Dan kun je bijvoorbeeld pompoen, paddenstoelen of een hele maiskolf maken op 200 graden.

Kippenbouten
Een ander redelijk makkelijk én lekker gerecht van de barbecue zijn kippenbouten/ drumsticks. Om dit te maken kun je jouw kamado stoken tot ongeveer 210 graden. Grill beide kanten rond de 20 minuten en je zult zien dat je een heerlijke sappig krokante kip hebt gemaakt. Je kunt er zelf nog een rub of saus bij maken om het gerecht compleet te maken.

Gerookte hamburger
Wil je oefenen met het roken op je kamado? Dan kun je bijvoorbeeld een smokey hamburger maken. Hiervoor kun je zelf een smaak rookhout kiezen. De burgers moet je eerst een tijdje indirect roken op een lage temperatuur. Daarna kun je ze direct grillen op 300 graden. Zo krijg je heerlijke hamburgers met een gerookte smaak.

The Bastard asperges

Ook interessant: Zo kun je wokken op een kamado

Op een kamado BBQ zijn diverse grillmethoden mogelijk, waaronder wokken. Met deze methode maak je diverse heerlijke gerechten, zoals nasi goreng en paella. Ben je benieuwd hoe deze grillmethode werkt? Lees hier alles over wokken op een kamado BBQ.

Big Green Egg wok

Gepubliceerd: 20 juli, 2023
Updated: 21 september, 2023

Hulp nodig? We staan voor je klaar!

Onze klantenservice is geopend tot 18:00

Kom langs in onze winkels

Er is altijd een winkel bij jou in de buurt

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.