Om een kamado te gebruiken heb je natuurlijk houtskool nodig. Hiervoor kun je het beste grote stukken grote stukken neutraal houtskool gebruiken. Vul je kamado met genoeg houtskool, als er een houtskoolmand in je kamado zit kun je deze tot de rand vullen. Wat je overhoudt aan houtskool kun je voor de volgende sessie weer gebruiken. Zorg er wel voor dat je het as uit de BBQ haalt, zodat er voor de volgende BBQ sessie een goede luchtstroom in de BBQ is.
Je kamado kun je aansteken met aanmaakwokkels of een lighter. Tijdens het aansteken van je BBQ zet je de deksel en alle schuiven open, zodat er genoeg zuurstof bij je BBQ komt. Zodra de aanmaakwokkel volledig uitgebrand is kun je de deksel sluiten.
Als je jouw kamado voor het eerst gaat gebruiken moet je hem eerst inbranden. Hierbij is het belangrijk dat je hem de eerste drie keer niet hoger dan 200 tot 250 graden Celsius brandt. Je kunt bij de eerste keren inbranden wel gewoon gerechten op je barbecue bereiden.