Bij een lekker stuk vlees, hoort een lekkere saus! De meeste mensen halen die saus in de supermarkt of nemen het mee bij de slager, maar een barbecuesaus kunt u ook heel eenvoudig zelf maken en het is bovendien gezonder en goedkoop!

Snelle, gezonde mayonaiseGezonde mayonaise

Mayonaise uit een pot of fles behoort tot de meest ongezonde sauzen, maar is toch een saus die niet mag ontbreken. Gelukkig kunt u snel, eenvoudig en goedkoop een lekkere, gezonde mayonaise maken waarmee u uw gasten kunt verrassen.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 theelepel mosterd
  • Snufje peper


Doe alle ingrediënten in een bakje, roer deze goed door elkaar en u bent klaar! Binnen een minuut uw eigen gezonde mayonaise! Uiteraard kunt u naar smaak nog wat extra yoghurt, mosterd of peper toevoegen.

Snelle, gezonde guacemoleGuacemole

Ook guacemole is heel simpel zelf te maken. Bovendien is het gezond en een toevoeging voor elke barbecue, omdat u het overal bij kunt eten (mits u van guacemole houdt, natuurlijk).

Ingrediënten:

  • 1 rijpe avocado
  • Peper & zout


Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Haal al het vruchtvlees uit de avocado en prak dit met een vork in een schaaltje. Voeg vervolgens naar smaak peper en zout toe en prak net zo lang door tot u een sausje heeft. Ook dit sausje heeft u zo klaar!

Snelle, gezonde suikervrije chilisausSuikervrije chilisaus

Heeft u iets meer tijd om een saus te bereiden, dan is deze heerlijke suikervrije chilisaus zeker een idee. De benodigdheden zijn weer minimaal en allemaal gezond.

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper


Voorbereiding: snipper de ui, snijd paprika in kleine blokjes, verwijder de pitjes uit de peper (tenzij u een hele pittige saus wilt) en snijd deze in kleine ringetjes.

Fruit vervolgens de ui (kort bakken zodat de smaken goed vrijkomen) en voeg vervolgens de paprika en peper toe. Bak de groenten 10 minuten op laag vuur. Voeg nu een klein beetje water toe tot de groenten net niet helemaal onder water staan en breng dit mengsel aan de kook. Laat de saus inkoken tot het de gewenste dikte heeft.

Zelf sausjes maken kan dus erg makkelijk zijn en is bovendien gezonder en goedkoper dan wanneer u een saus in de winkel koopt! Eet smakelijk!