Tropische gerechten uit het Caribisch gebied

Geïnspireerd op de relaxte, zonnige en vriendelijke eilandengroep in het Caribisch gebied hebben we de lekkerste recepten op een rij gezet die u geheid in een zomerse sfeer gaan brengen. Klassieke caribische smaken staan bekend om hun frisheid, zoete en hartige combinaties en lichte aard. Zeer geschikt voor een tropische barbecue.


Gekruide kip cubaanse stijl

Grillmethode: Indirecte gemiddelde warmte 175 - 230 °C
Marineertijd: 1 Dag
Grilltijd: 1,5 Uur 


Ingrediëntengekruide-kip-cubaans

- 1 Grote (scharrel)kip van ongeveer 2 kilo (nek, ingewanden, vleugelpuntjes en vet verwijderd)
- Olijfolie
- 1/2 tl versgemalen zwarte peper

Voor de kruidenmix:
-  Geraspte schil van twee grote sinaasappelen
- 1 el vers gemalen zwarte peper
- 2,5 tl grof zeezout
- 2 tl komijn
- 1 tl knoflookpoeder
- 1,5 tl barbecue kruidenmix

Voor de garnering:
- 1 limoen, gehalveerd
- 1 el grof gesneden verse munt


Benodigdheden 

 

weber-spirit-braadspit

 

Weber braadspit Spirit



weber-braadspit-houtskool



Weber braadspit houtskool 57 cm




Bereidingswijze

 

1. Doe alle ingrediënten voor de kruidenmix in een kleine kom. Dep de kip droog met papieren doekjes. Smeer de kip licht in met olie en kruid hem zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant met de kruidenmix. Leg de kip daarna gedurende 24 tot 36 uren in de koelkast. 2. Spoel de kip kort af met koud water om de kruidenmix te verwijderen. Droog de kip af met
papieren doekjes en kruid de kip met peper. 3. Bereid de barbecue voor op indirecte gemiddelde warmte (175 - 230 °C).
4. Zet de kip vast door de drumsticks en de vleugels aan de kip te binden met het slagerstouw. 5. Volg de gebruiksaanwijzing van het braadspit en zet de kip vast in het midden van het braadspit, zet het motortje aan. Leg een aluminium lekbakje onder kip, zodat vetten opgevangen worden. 

 

6. Braad de kip op de indirecte methode met de deksel
gesloten gedurende 75-90 minuten, totdat de huid van de kip goudbruin is en de kerntemperatuur 70-75 °C is (meet in het dikste deel van het vlees en zorg ervoor dat het bot niet geraakt wordt). 7. Wanneer de kip gaar is, zet het braadspit uit en haal het braadspit van de barbecue. Til de kip recht op boven een lekbakje zodat het vocht wat in de kip zit in het lekbakje valt. Zet de kip op een bord en pak deze losjes in met aluminiumfolie. Laat de kip gedurende 5-10 minuten rusten (de temperatuur zal 5-10 °C stijgen). Snijd de kip in stukken, pers wat limoensap over de kip heen en besprenkel met verse munt.


Caribische baby back ribs met guave glazuur


Grillmethode:
Directe lage warmte 110 - 120 °C
Grilltijd:
3 tot 4 uren

 

Ingrediëntencaribische-baby-back-ribs

- 2 Baby back ribs, elk ongeveer 1 kilo (klaar voor gebruik)

Voor de kruidenmarinade:
- 1 el grof zeezout
- 2 tl gedroogde oregano
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl uienpoeder
- 1/2 tl versgemalen zwarte peper

Voor het glazuur: 
- 250 ml guave jam
- 125 ml ketchup + 1 tl ketchup
- 3 el ongezouten boter
- 3 fijngesneden sjalotjes (alleen de witte en groene delen)
- 1 el geraspte verse gember
- 2 tl fijngesneden jalapeño chili peper
- 1 geperste grote teen knoflook


Benodigdheden


weber-marinadepot

 

 

 

Weber Original Marinadepot met kwast







weber-ribbetjesrek



Weber ribbetjesrek




 

Bereidingswijze


1. Bereid de barbecue voor op indirecte lage warmte 110-120 °C. 2. Meng alle ingrediënten voor de kruidenmarinade in
een kleine kom. 3. Kruid de ribben met de kruidenmarinade (meer op het vleesdeel en minder op de beenderen).
Leg de ribben in het ribbetjesrek. Laat de ribben gedurende 30 minuten op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen het glazuur. 4. Doe alle ingrediënten voor het glazuur in een sauspan en meng deze goed. 5. Borstel het grillrooster schoon. Plaats het ribbetjesrek met de ribben op indirecte lage warmte, zo ver mogelijk verwijderd van de warmtebron. Het beenderen gedeelte moet wijzen richting de warmtebron. Sluit de deksel. Kijk na drie uren onder de deksel om te kijken of er een rib gaar is. Ze zijn klaar wanneer het vlees 1 cm of meer gekrompen is. Til het einde van de rib op met een tang. Wanneer de rib buigt en het vlees gemakkelijk scheurt, is hij goed gaar. Wanneer het vlees niet gemakkelijk scheurt, laat ze dan nog een uur doorgaren.

 

6. Haal de ribben van de barbecue en leg ze op een groot bord. Smeer de ribben lichtjes in met het glazuur en leg de ribben plat op het grillrooster op directe warmte. Gril ze gedurende 10 tot 15 minuten met de deksel gesloten totdat ze iets knapperig zijn. Smeer de ribben regelmatig in en keer ze. 7. Haal de ribben van de barbecue en leg ze op een groot bord, smeer ze nog eenmaal in met het glazuur en wikkel ze in aluminium folie. Laat ze 15 minuten op temperatuur komen, snijd ze in stukken en serveer warm.


Gemarineerde strip steaks met gorgonzola saus


Grillmethode:
Directe hoge warmte 230 - 290 °C
Marineertijd: 2 tot 4 Uren
Voorbereidingstijd: 20 Minuten
Grilltijd: 6 - 8 Minuten 


Ingrediëntenstrip-steak-gorgonzola

- 4 New york strip steaks, elk 1 cm dik en ongeveer 250 gram

Voor de marinade:
- 500 ml runderbouillon
- 250 ml droge rode wijn
- 1 fijngesneden ui
- 2 el tomatenpasta
- olijfolie
- grof zeezout
- versgemalen zwarte peper

Voor de saus:
- 1 el ongezouten boter
- 2 el fijngesneden sjalotjes
- 250 ml crème fraîche
- 100 gr gekruimelde gorgonzola kaas
- 1 el fijngesneden bieslook

Benodigdheden
 

weber-gbs-seargrate

 

Weber GBS sear grate

 

 

 

gbs-rooster

 

Weber GBS rooster





Bereidingswijze

1. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een grote schaal. Meng goed totdat de tomatenpasta verdwenen is. Leg de steaks in de marinade, bedek en leg het in de koelkast gedurende 2-4 uren. 2. Bereid de barbecue voor op directe hoge warmte 230-290 °C en zet het Gourmet BBQ System - Sear Grate in het rooster. 3. Haal de steaks uit de schaal en dep ze droog met papieren doekjes, gooi de marinade weg. Smeer de steaks licht in met olie en kruid ze met zout en peper. Laat de steaks gedurende 15-30 minuten op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de saus. 

 

4. Smelt de boter in een pan en voeg de sjalotjes toe. Kook het geheel gedurende twee minuten totdat de ui zacht wordt en roer regelmatig. Voeg de crème fraîche en de gorgonzola toe en kook totdat de saus begint te sudderen en de kaas gesmolten is. Roer regelmatig. Haal de sauspan van de warmtebron en voeg 1/4 tl peper toe. 5. Borstel het Gourmet BBQ System - Sear Grate schoon. Gril de steaks op directe hoge warmte gedurende 6-8 minuten voor medium, met de deksel gesloten, keer eenmaal. Haal de steaks van de barbecue en laat ze rusten gedurende 3-5 minuten. Serveer warm met de saus en garneer met bieslook wanneer gewenst.


Zalmfilets op caribische wijze met mango en waterkers

Grillmethode: 50/50 Methode 175 - 230 °C
Voorbereidingstijd: 10 - 12 Minuten 


Ingrediëntenzalmfilets-caribisch

- 700 gr mango, geschild en in blokjes gesneden van ongeveer 1 cm
- 5 el fijngehakte koriander
- 2 el suiker
- 2 el limoensap
- 1 el fijngehakte ontpitte jalapeño chilipeper
- snufje cayennepeper
- 4 stuks zalmfilet met huid (per stuk ong. 170 - 225 gr en ongeveer 3 cm dik)
- 1 bosje waterkers, dikke stengels verwijderen
- 1 cederhouten rookplank (minimaal 2 uur voor gebruik in water leggen)

Voor de marinade:
- 1 lente-ui, fijn gesneden
- 50 ml olijfolie
- 50 gr suiker
- 50 ml limoensap
- 2 el fijngehakte tijm
- 1 el fijngehakte knoflook
- 1 el fijngehakte, ontpitte jalapeño chilipeper
- snufje cayennepeper
- 1 tl gemalen piment
- 1 tl grof zeezout
- 1/2 tl versgemalen zwarte peper
- 1/4 tl gemalen gember
- 1/4 tl vers geraspte nootmuskaat
- 1/8 tl gemalen kaneel 


Benodigdheden

weber-visspatel


Weber style visspatel



weber-cederhouten-rookplank


Weber cederhouten rookplank




Bereidingswijze

1. Leg de cederhouten rookplank ‘s nachts in water of in ieder geval gedurende een uur. Zet een gewicht (glas of fles) op de plank zodat deze goed onder water blijft. 2. Meng de mangoblokjes met de koriander, suiker, citroensap, Jalapeño en cayennepeper in een kom. Zet de kom afgedekt gedurende 1-2 uur op een koude plaats. 3. Meng in een tweede kom de ingrediënten voor de marinade. Neem ongeveer 50 ml van de marinade af en zet apart. Leg de zalmfilets in de resterende
marinade en verdeel de marinade over de zalmfilets. Dek de kom af en zet deze gedurende 1 uur op een koude plaats (niet langer, anders overheerst de marinadesmaak). 

 

4. Bereid de barbecue voor op gemiddelde warmte (175-230 °C) voor de 50/50 methode. De ene helft voor direct en de andere helft voor indirect grillen. 5. Borstel het grillrooster schoon. Haal de zalmfilets uit de marinade en laat ze afdruipen. Gooi de marinade weg. Leg de geweekte cederhouten rookplank boven de directe, middelmatige warmte en sluit de deksel. 6. Leg de zalmfilets na ongeveer 10 minuten (zodra
de rookplank begint te roken) met de huid naar beneden op de rookplank en plaats de rookplank op de indirecte zone. Gril de zalmfilets ongeveer 12-15 minuten. Keer de zalmfilets niet. Verdeel de zalmfilets over de borden, besprenkel met de
overgebleven marinade en serveer met mango en waterkers.