Scandinavisch tafelen


In Scandinavië wordt de zomer altijd groots gevierd. En dat mag ook wel. De noordelijke viking landen kennen misschien niet de warmste temperaturen, maar dichtbij het noorderlicht zijn de dagen lang en vol vreugde. De lekkerste, verse visgerechten en baksels komen uit het hart van Scandinavië. Maak kennis met de Scandinavische keuken en dan vooral.. de Scandinavische barbecue toppers uit het hoge noorden, waar men al jaren het liefst boven open vuur kookt. Smaklig måltid!


Gerookte zalm op een cederhouten rookplank


Grillmethode: Directe gemiddelde warmte 175 - 230 °C
Voorbereidingstijd: 20 Minuten
Grilltijd: 20 - 25 Minuten


Ingrediëntenzalm-cederhout


- 1 hele zalmfilet met huid
- 1,5 tl grof zeezout
- 1/2 tl versgemalen zwarte peper

 

Voor de marinade:

- 4 el citroensap
- 4 el dijon mosterd
- 4 el honing
- 4 el fijngehakte bieslook
- 1 el knoflookpoeder
- 1 el versgemalen zwarte peper
- 1/2 el cayennepeper
- 120 ml olijfolie


Benodigdheden 


weber-set-tweedelig

 

 Weber toolset tweedelig RVS, zwart




cederhouten-rookplank


Weber cederhouten rookplank




 

Bereidingswijze


1. Leg de cederhouten rookplank ‘s nachts in water of in ieder geval gedurende een uur. Zet een gewicht (glas of fles) op de plank zodat deze goed onder water blijft. 2. Bereid de barbecue voor op directe gemiddelde warmte (175-230 °C).
3. Doe alle ingrediënten van de marinade, behalve de olie, in een mixer en meng het tot een glad mengsel. Voeg daarna de olie toe. Maak de zalm schoon en verwijder eventuele graten. Leg de zalm met de huid naar beneden en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de helft van de marinade gelijkmatig over de zalm.

 

4. Verwijder de rookplank uit het water, plaats de plank boven directe warmte van de barbecue, sluit de deksel en wacht tot de plank gaat roken. 5. Leg de zalm met de huid naar beneden op de plank en sluit de deksel. Gril de zalm 20-25 minuten (afhankelijk van de dikte van de zalm) tot de zalm net iets rose in het midden is en bruin aan de randen. Serveer de zalm warm met de resterende marinade.

 

Fish & Chips met Mierikswortelremoulade


Grillmethode: Directe gemiddelde warmte 175 - 230 °C
Grilltijd: 15 - 17 Minuten

 

Ingrediëntenfish-chips-mierikswortel

- 2 grote bloemige aardappelen (ongeveer 400 gr per stuk)
- 3 el olijfolie
- 1/2 tl grof zeezout

Voor de vis:
- 1 Heilbotfilet (ongeveer 750 gr en ongeveer 3 cm dik)
gesneden in stukken van ongeveer 10 cm 
- 60 gr bloem 
- 2 grote eieren, geklutst
- 120 gr panko-bloem (japanse broodkruimels)
- 3/4 tl grof zeezout
- 3/4 tl versgemalen zwarte peper
- olie om te grillen

Voor de remoulade:
- 200 gr mayonaise
- 2 el mierikswortel (uit een pot)
- 1,5 el azijn (bij voorkeur mout of bierazijn)
- 1 el fijn gehakte augurken

Benodigdheden

weber-style-visspatel

 

Weber style visspatel




weber-bakplaat


Weber bakplaat voor de Q




 

Bereidingswijze

 

1. Meng de ingrediënten voor de remoulade goed door elkaar in een kleine kom, dek deze af en zet hem koud weg.
2. Bereid de barbecue voor op directe gemiddelde warmte (175 - 230 °C). Verwarm gelijk de gietijzeren, geëmailleerde bakplaat voor. 3. Snijd de aardappelen in ongeveer 10 x 2,5 x 1 cm dikke repen. Meng ze in een schaal goed met olijfolie en zout. 4. Doe de bloem, de eieren en de Panko-bloem in aparte schalen. Breng de visfilet op smaak met 1/4 tl zout en 1/4 tl peper. Haal elk stuk vis eerst door de bloem, daarna door de eieren (overtollig ei af laten druipen) en vervolgens door de Panko-bloem. Druk de Panko-bloem goed aan en leg de vis op een bord.

 

5. Borstel het grillrooster schoon. Leg de bakplaat boven de indirecte zone. Leg de aardappelrepen op het rooster en gril ze op de directe, gemiddelde warmte gedurende ongeveer 5-7 minuten. Verwarm ondertussen een beetje olie op de bakplaat en gril de vis aan alle kanten tot de Panko-bloem mooi bruin is en de vis gaar. Proef of de aardappelrepen gaar zijn. 6. Serveer de aardappelen en de vis warm met de remoulade.

 

Zalmmoot met venkel en olijvensalade

 

Grillmethode: Directe hoge warmte 230 - 290 °C
Voorbereidingstijd: 30 Minuten 
Grilltijd: 8 - 11 Minuten

 

Ingrediëntenzalm-venkel

- 4 zalmmoten, ongeveer 150 gr per stuk en 2,5 cm dik
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl grof zeezout
- 1/4 tl versgemalen zwarte peper

Voor de salade:
- 1 venkelknol
- 100 gr groene olijven, in kwarten gesneden
- 3 fijngesneden lente-uitjes (alleen witte en lichtgroene delen)
- 2 el fijngesneden venkelgroen
- 1 el olijfolie
- 1/2 tl geraspte limoenschil 

 Benodigdheden


gbs-sear-grate


Weber GBS sear grate





weber-gbs-rooster

 

 

Weber GBS rooster




Mosselen op halve schelpen met parmezaanse kaas en knoflook


Grillmethode:
Directe gemiddelte warmte 175 - 230 °C
Voorbereidingstijd: 20 Minuten
Grilltijd: 4 - 10 Minuten


Ingrediëntenmosselen

- 24 grote mosselen, schoongemaakt
- 2 el fijngehakte peterselie

Voor de topping:
- 50 gr ongezouten boter (zacht)
- 50 gr geraspte parmezaanse kaas
- 2 el panko
- 2 fijngehakte tenen knoflook
- 1/2 tl versgemalen zwarte peper
- 1/2 tl grof zeezout

 

Benodigdheden


gbs-wok-weber

 

Weber GBS wok





gbs-rooster


Weber GBS rooster





Bereidingswijze


1. Bereid de barbecue voor op directe gemiddelde warmte (175-230 °C) en zet de wok in het rooster. Verwarm de wok gedurende 10 minuten voor. 2. Doe alle ingrediënten voor de topping in een kom en meng alles goed. 3. Borstel het rooster schoon. Gril de mosselen op directe gemiddelde warmte (naast de wok) gedurende 2-5 minuten met de deksel gesloten, totdat de mosselen open zijn. 

 

4. Haal de mosselen van de barbecue en leg ze op een bord. Verwijderen de mosselen die niet open zijn gegaan. 5. Haal, wanneer de mosselen voldoende zijn afgekoeld, het bovenste schelpje van de mossel, waardoor de mossel in de andere schelp blijft zitten. Lepel één theelepel van de topping op elke mossel. 6. Leg de mosselen (één laag) in de wok. Bak de mosselen op directe gemiddelde warmte gedurende 2 tot 5 minuten met de deksel gesloten, totdat de topping gaat borrelen. Haal de mosselen uit de wok en garneer ze met peterselie. Serveer
meteen.