Griekse en Turkse hapjes


Het is de tijd van zomerse hapjes en heerlijke bites uit verschillende windstreken. Deze week staan lekkere barbecue hapjes uit Turkije en Griekenland op het menu. Verras je gasten en familie met een voorproefje uit het gebied van de Egeische kust. Proef de lekkernijen van de griekse eilanden tot hartje Marmaris en Cyprus. 


Rosbief en courgette spiesen met gerookte paprika aioli


Grillmethode: Directe gemiddelde warmte 175 - 230 °C
Grilltijd: 4-6 Minuten


Ingrediëntenrosbief-courgettespiesen

Voor de aioli:

- 250 ml mayonaise
- 3 el verse citroensap 
- 1,5 el fijngehakte verse koriander 
- 5 fijngehakte grote knoflooktenen
- 2 tl gerookte paprikapoeder
- 1/4 tl versgemalen zwarte peper

 

Voor de spiesen:

- 500 gr rosbief, in blokjes van 2 cm gesneden
- 3 courgettes, in plakken van 1 cm
- 2 el olijfolie
- 1,5 tl grof zeezout
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1/4 tl versgemalen zwarte peper

 

Benodigdheden 

 

kevlar-handschoenen

 

 

Weber set van twee kevlar handschoenen






 

weber-set-spiesen



Weber Set van vijf spiesen




 

 

Bereidingswijze


1. Doe alle ingrediënten voor de aioli in een kom en meng alles goed. Zet daarna in de koelkast (de aioli mag één dag voor gebruik gemaakt worden). 2. Bereid de barbecue voor op directe gemiddelde warmte (175 - 230 °C). 3. Doe alle ingrediënten voor de spiesen in een kom en meng alles goed. Rijg het vlees en de plakken courgette op aparte spiesen. Zorg ervoor dat de spies door de schil van de courgette gaat, zodat de courgette het grillrooster goed kan raken.

 

4. Borstel het grillrooster schoon en gril de vleesspiesen op directe gemiddelde warmte gedurende 4-6 minuten met de deksel gesloten totdat ze gaar zijn. Keer de spiesen één of tweemaal. 5. Gril de courgettespiesen tegelijkertijd op directe
gemiddelde warmte gedurende 4-6 minuten totdat ze gaar zijn. Keer de spiesen één of tweemaal. 6. Haal de spiesen van de barbecue en laat rusten gedurende 3-5 minuten. Serveer warm met de aioli.

 

Lamsrack op turkse wijze met tabouleh


Grillmethode: Directe gemiddelde warmte 175 - 230 °C
Marineertijd: 60 Minuten
Voorbereidingstijd: 40 Minuten
Grilltijd: 15-20 Minuten 



Ingrediëntenlamsrack-tabouleh


- 1 Lamsrack ± 750 gr, gebruiksklaar

Voor de salade:
- 225 gr bulgur, beetgaar
- 85 gr  geroosterde zoutloze pistachenootjes
- 4 el grof gehakte verse munt
- 5 el krenten
- 75 gr gedroogde abrikozen, gehakt 


Voor de dressing:
- 3 el olijfolie
- 3 el vers geperste citroensap
- 3/4 tl gemalen komijnzaden
- 1/4 tl gemalen kaneel

 

Voor de marinade:
- 2 el olijfolie
- 1 el muntbladeren gedroogd
- 1/2 tl gemalen komijnzaden
- 1/4 tl gemalen kaneel
- 1/4 tol grof zeezout
- 1/4 tl vers gemalen zwarte peper

 

Benodigdheden

weber-multifunctionele-vleeshouder
 

Weber multifunctionele vleeshouder






weber-kevlar-handschoenen



Weber set van twee kevlar handschoenen





 

 

Bereidingswijze

 

1. Meng de Bulgur (beetgaar gekookt) met de resterende ingrediënten voor de salade. 2. Meng de ingrediënten voor de dressing in een kleine kom en maak hiermee de Tabouleh-salade aan. 3. Verwarm de barbecue voor op directe gemiddelde warmte (175 - 230 °C). 4. Meng de ingrediënten voor de marinade in een kleine kom, bestrijk daarna de lamsrack ermee aan alle kanten. Voor het grillen ongeveer 1 uur op kamertemperatuur laten rusten. 

 

5. Borstel het grillrooster schoon. Leg de lamsrack in de multifunctionele vleeshouder en gril de lamsrack, met de botzijde naar beneden, op directe, middelmatige warmte met gesloten deksel gedurende ongeveer 15-20 minuten tot de gewenste gaarheid is bereikt. Voor rosé/rood bijvoorbeeld medium rare, één tot tweemaal keren. Indien er vlammen ontstaan verplaats dan de
lamsrack naar de indirecte zone. 6. Haal de lamsrack van de barbecue en laat deze 3-5 minuten rusten. Verdeel het vlees in aparte koteletten en serveer warm met de Taboulehsalade.

 

Lamsgehaktballetjes met griekse salade en muntyoghurt


Grillmethode: Directe gemiddelde warmte 175 - 230 °C
Voorbereidingstijd: 30 Minuten
Grilltijd: 4-6 Minuten



Ingrediëntenlamsgehaktballetjes

- 700 gr lamsgehakt
- 3 fijngehakte knoflooktenen
- 2 tl gemalen komijn
- 1 tl grof zeezout
- 1/2 tl versgemalen zwarte peper
- olijfolie
- 4-6 naanbroodjes


Voor de salade:
- 4 el olijfolie
- 2 el rode wijnazijn
- 1 tl geraspte schil van 1 citroen
- 2 fijn geperste knoflooktenen
- 3 pruimtomaten, in blokjes van 1 cm
- 1/2 komkommer, in blokjes van 1 cm
- 1/2 gesnipperde rode ui
- 5 el verkruimelde feta
- 4 el fijngehakt bladpeterselie
- 1/2 tl grof zeezout
- 1/4 tl versgemalen zwarte peper

 

voor de muntyoghurt: 
- 350 gr griekse yoghurt
- 2 el versgeperst citroensap
- 4 el grof gehakte verse munt
- 1/2 tl grof zeezout

 

Benodigdheden


kevlar-handschoenen

 

 

Weber set van twee kevlar handschoenen 

 

 

 

 

 

 


verticaal-systeemrek

 

Weber systeemrek met 8 spiesen




 

 

Bereidingswijze


1. Meng voor de salade in een grote glazen schaal olie, azijn, citroenschil en knoflook. Voeg de overige ingrediënten toe en meng ze voorzichtig met de dressing. 2. Meng in een middelgrote schaal de ingrediënten voor de gehaktballetjes met de handen door elkaar. Kneed het vlees niet te lang door, anders wordt het te stijf. Maak van het mengsel ongeveer 24
gehaktballetjes. Steek steeds vier balletjes op een spiesje en bestrijk ze met een beetje olie. 3. Bereid de barbecue voor op directe gemiddelde warmte en zet het Verticaal Systeemrek op het rooster. 

 

4. Meng in een schaaltje yoghurt, citroensap, munt en breng op smaak met zeezout. 5. Plaats de spiesjes in het systeemrek en gril de gehaktballetjes 4-6 minuten boven directe gemiddelde tot hoge warmte met gesloten deksel tot ze van buiten bruin, maar van binnen nog iets rose zijn. Keer ze af en toe om. Verwarm de laatste 30 seconden de naanbroodjes boven directe warmte op de barbecue.


Durumbrood

Grillmethode: Indirecte gemiddelde warmte 175 - 230 °C
Voorbereidingstijd:
30 Minuten
Grilltijd:
18 - 24 Minuten


Ingrediëntendurumbrood


- 125 gr durummeel
- 500 gr bloem
- 1/2 l koud water
- 2 tl zout
- blokje gister ter grootte van een erwt

Benodigdheden


weber-original-pizzaspatel


Weber original pizzaspatel






weber-gbs-pizzasteen

 

Weber GBS pizzasteen

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

1. Doe alle ingrediënten in een kom en roer alles met een pollepel. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg rijzen in de koelkast gedurende 24 uur. 2. Haal de kom uit de koelkast en leg het deeg op een groot bord. 3. Bereid de barbecue voor op indirecte gemiddelde warmte (175 – 230 °C) en leg de Weber Gourmet BBQ System - Pizzasteen in de barbecue om deze voor te verwarmen gedurende 10 minuten. 

 

4. Leg het deeg (in de vorm van een rond brood) op de pizzasteen (eventueel met bloem of een bakpapier eronder) en bak het brood gedurende 25-30 minuten tot deze goudbruin is en de korst krokant is. 5. Tip: voeg kruiden, zoals tijm, rozemarijn, oregano of olijven, toe voor extra smaak.

 

Biefstuk en tomaat kebabs met dille dressing


Grillmethode: Directe hoge warmte 230 - 290 °C
Marineertijd: 30 Minuten
Grilltijd: 6 - 8 Minuten 


Ingrediëntenbiefstuk-tomaat-kebabs

- 1 kilo sirloin steaks, ongeveer 3 cm dik, gesneden in blokjes van 3 cm

Voor de marinade:

- olijfolie
- 5 tl venkelzaad
- 5 tl versgemalen zwarte peper
- 5 tl gedroogde koriander
- 1 tl komijn
- 2 tl grof zeezout
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 20 kleine tomaten

Voor de dressing:

- 3 el karnemelk
- 200 ml yoghurt of crème fraîche
- 2 el fijngesneden rode ui
- 2 el fijngesneden verse dille
- 1 el olijfolie
- 1 el verse citroensap
- 1 geperste kleine teen knoflook

 

Benodigdheden


weber-rotisserie-spiesenset 

Weber rotisserie spiesenset






weber-original-braadspit


Weber original braadspit voor Q-serie