Dit recept voor gerookte varkenshaas is een mooie eerste stap in het ontwikkelen van jouw barbecue-skills. Je leert de temperatuur van jouw barbecue beter te beheersen, zet de eerste stappen in het indirect grillen op jouw BBQ en je rookt je eerste stukje vlees! Wil je meer uit je BBQ halen? Dan is dit recept voor jou!

 

Gerookte varkenshaas

 

Ingrediënten voor 1 stuk varkenshaas:

  • 1 stuk varkenshaas van ca. 400 gram
  • Dry Rub met een smaak naar keuze

Barbecuemethode:

  • 110-150 graden voor de barbecue
  • 60 graden voor het vlees
  • Indirect
  • Roken
         

Benodigdheden:

 

 

Varkenshaas


Het vlees voorbereiden

Het vlees wat we gaan bereiden is varkenshaas. De varkenshaas gaan we voorzien van een dry rub. Een dry rub is een mengsel van kruiden en specerijen die je in het vlees masseert, een soort droge marinade dus. Er zijn verschillende recepten voor dry rubs online te vinden, maar er zijn ook vele dry rubs beschikbaar die je kant en klaar kunt kopen. Iedereen heeft een eigen smaak, dus koop/maak er eentje die jou lekker lijkt! Als je jouw dry rub op het vlees hebt aangebracht is het belangrijk om het vlees minimaal een uur in de koelkast te doen. Ik doe het zelf vaak een dag in de koelkast.

 

Varkenshaas

 

De barbecue voorbereiden voor indirect grillen

De varkenshaas gaan we grillen op indirecte wijze. Dit betekent dat we het vlees niet direct boven de warmtebron gaan plaatsen. Om dit te bereiken moet je jouw barbecue indelen in twee delen: één deel waar de briketten komen en één deel waar het vlees komt. Wat je wilt bereiken is dat de lucht vanuit het onderste ventilatierooster door de briketten heengaat, over het vlees en dan de barbecue weer uit. Het is dus belangrijk dat er aan de kant van de briketten géén ventilatie is en aan de kant van het vlees wél. Mijn barbecue heeft aan beide kanten een ventilatierooster, dus ik heb het rooster aan de kant van de briketten dicht gedaan en het rooster aan de kant van het vlees open.

 

Varkenshaas

 

Het vlees langzaam laten roken

Nu is het tijd om de barbecue aan te steken. Ik gebruik een brikettenstarter, maar als jij zonder brikettenstarter uit de voeten kunt is dat natuurlijk geen probleem. Als je barbecue op gang komt laat je hem op temperatuur komen, maar moet je er wel voor zorgen dat hij niet boven de 150 graden uitkomt! Als de barbecue aan hogere temperatuur heeft dan dat heb je kans dat het vlees aan de buitenkant aanbrand terwijl de binnenkant nog niet gaar is. De temperatuur regel je met de schuifjes bij je ventilatieroosters; hoe dichter het rooster, hoe lager de temperatuur. Als de barbecue op de gewenste temperatuur is leg je het vlees, met de vleesthermometer erin op de barbecue en leg je het rookhout op de briketten. Het vlees moet 60 graden zijn, dan kan het van de barbecue af.

 

Varkenshaas

 

Serveren

Als de varkenshaas de 60 graden heeft bereikt kan het van de barbecue af. Het is alleen nog niet klaar! Je wikkelt het vlees nu in folie om het nog even 5 minuten te laten rusten; hierdoor kan het vlees nog even nagaren en wordt de hitte evenredig verdeeld over het vlees. Na die 5 minuten haal je het vlees uit de folie en snij het in plakken. En voilà, jouw eerste gerookte varkenshaas is klaar!

 

Varkenshaas