direct-indirect-grillen


 Tekst & uitleg: Direct en indirect grillen

We kennen het allemaal wel, u heeft een barbecue gekocht en begint langzaam aan te ontwikkelen op bbq gebied. Goede kolen, u bent overgestapt van supermarkt spiesjes naar een echte slager steak en maakt zelfs uw eigen sausjes. Dan komt u bij uw schoonvader voor een bbq, en de beste man heeft de nieuwste mega buitenkeuken klaarstaan, vlees en vis waar u nog nooit van gehoord heeft, en uw schoonmoeder bakt zelfs het dessert erop in een speciale cakevorm. Hoe doen ze dat? Vraagt u zich af. Nou wij verklappen u het geheim. Binnenkort overtreft u ze. Met malser vlees dan ooit tevoren.

 

Direct grillendirect-grillen

Dit kent u waarschijnlijk al wel. Bij direct grillen grillt u dunne stukken vlees/vis snel en makkelijk gaar. Het is ook geschikt voor het dichtschroeien van dikkere stukken vlees, zoals steaks. Bij direct grillen komt er een hoge warmte vrij, dit is ideaal voor snel barbecueën, maar wilt u langzaam grillen, en alle vleessappen behouden of desserts bakken? Dan vindt u het volgende wellicht interesant.

 

Indirect grillen

Indirect grillen is een grillmethode waarbij u makkelijker kunt spelen met temperatuur.indirect-grillen
U braadt het vlees niet boven het vuur, maar ernaast. Bij een houtskoolbarbecue wacht u tot de kolen gloeien, dan schuift u de ene helft naar rechts en de andere naar links, in het midden plaatst u een hittebestendige schaal die vleesvocht op kan vangen, waarboven u het vlees legt op het rooster.

Als u een gasbarbecue gebruikt kunt u branders uitschakelen, bij 2 branders schakelt u er een uit en bij 3 branders de middelste. Op die plek legt u ook het vlees neer. Door gebruik te maken van de indirecte grillmethode kunt u dikker vlees of vis langzaam goed gaar laten worden, ook blijven er meer sappen over waardoor het vlees malser smaakt. De indirecte grillfunctie kan vergeleken worden met een oven, en is dus ook perfect geschikt voor het bakken van cakes, dessertpizza’s e.d.

 

 

De volgende keer dat u een barbecue organiseert zal u iedereen verbluffen met uw grill skills!