Als we zalm bereiden op de barbecue doen we dat nog vaak in folie. Zonde! Daarom dit heerlijke recept waarmee je eenvoudig zalm kunt roken op jouw barbecue.

Gerookte zalm

 

Ingrediënten voor 1 stuk zalm:

  • 1 stuk zalmzijde ter grootte van een rookplank
  • Dijon mosterd
  • Bruine basterdsuiker

Barbecuemethode:

  • 180 graden voor de barbecue
  • Indirect
  • Roken
         

Benodigdheden:

 

Gerookte zalm

De zalm voorbereiden

Hoogstwaarschijnlijk heb je een zalmzijde gekocht die te groot is voor (de helft van) jouw barbecue en voor jouw rookplankje. Daarom moet je eerst de zalm snijden zodat hij op een rookplank past. Het resterende stuk zalm kun je na je eerste stuk roken of bewaren voor een volgende sessie!

Gerookte zalm

De zalm op smaak brengen

Voor de smaak gaan we de zalm insmeren met met Dijon mosterd en bestrooien met bruine suiker. Dit klinkt als een rare combinatie, zeker met zalm. Maar vertrouw me, de uiteindelijke smaak is het zeker waard! Als je klaar bent met insmeren kun je de zalm nog op smaak brengen met zout en peper en alvast op jouw rookplankje leggen.

Gerookte zalm

De barbecue voorbereiden voor indirect grillen

De zalm gaan we roken op indirecte methode. Dit betekent dat je de barbecue voor de helft vult met kolen of briketten en de andere helft gebruikt voor het garen van de zalm. Zorg ervoor dat de barbecue rond de 180 graden celsius is.

Gerookte zalm

De zalm roken op de barbecue

Nu is het dan eindelijk tijd om jouw zalm te gaan roken! Leg de rookplank met zalm op jouw barbecue. Leg hem eerst boven de kolen totdat de plank gaat smeulen. Zo zorg je ervoor dat de plank gaat roken. Zodra de plank smeult kan hij op de indirecte zijde van de barbecue gelegd worden. Sluit vervolgens het deksel en laat de zalm garen voor zo'n 15 minuten. Je weet dat je zalm gaar is als de zijkanten niet meer roze zijn en er wit stolsel aan zit. Dit zijn eiwitten die uit de zalm vrijkomen. Na 15 minuten op 180 graden is de zalm nog licht rosé, maar dat vind ik persoonlijk lekker. Als jij hem wat verder gebakken wilt hebben kun je hem gerust 20 minuten laten garen in plaats van 15.

Gerookte zalm

De zalm serveren

Jouw zalm is klaar! Een lekkere serveertip is om de zalm te combineren met gebakken aardappels en een frisse salade.