Hoe je de perfecte steak kunt grillen: tips & tricks
Wil je de perfecte steak op je BBQ maken? Met deze tips en tricks zet jij gegarandeerd de lekkerste steak voor je gasten op tafel.
Dé BBQ-winkel van Nederland
Gratis bezorging vanaf €50
Wil je de perfecte steak op je BBQ maken? Met deze tips en tricks zet jij gegarandeerd de lekkerste steak voor je gasten op tafel.
De voorbereiding bij het bereiden van de perfecte steak is heel belangrijk. Zorg er allereerst voor dat je een goed stuk vlees in huis haalt. Dit kunnen diverse soorten zijn, zoals een entrecote, kogelbiefstuk, rib eye of ossenhaas.
Om je steak wat smaak te geven kun je peper en zout gebruiken. Doe dit ruim van te voren op de steak, zodat het zou nog in het vlees kan trekken.
Je kunt er ook voor kiezen om je steak te marineren of kruiden toe te voegen. Een marinade is vaak een mengsel van olie, zuur en kruiden of suiker. Je steak absorbeert dit, waardoor je vlees een stuk malser wordt. Kruiden toevoegen, ook wel dry rub, doe je door het kruidenmengsel in het vlees te wrijven. Dit geeft extra smaak aan je vlees.
Om een goede steak te kunnen bereiden zijn er een aantal dingen die je nodig hebt. Allereerst heb je een vleesthermometer nodig. Hiermee kun je de kerntemperatuur van je vlees aflezen en weet je dus wanneer het vlees de perfecte gaarheid heeft. Daarnaast is het handig om een tang te gebruiken, om de steak om te draaien. Je wilt natuurlijk niet met een vork in het sappige vlees gaan prikken terwijl het nog aan het garen is.
Om een goede steak te kunnen maken is het heel belangrijk dat je rooster goed schoon is. Borstel hem dus nog een keer goed schoon voordat je de BBQ aan gaat steken. Dit voorkomt dat je steak aan het rooster blijft plakken. Hierna ga je jouw BBQ klaar maken om direct of indirect te grillen.
Je BBQ moet rond de 150 en 180 graden Celsius zijn om een steak indirect te kunnen grillen. Zo gaart je steak langzaam en krijg je een sappig en smaakvol stuk vlees. Wil je toch je steak sneller direct grillen? Dan moet je BBQ rond de 250 graden zijn, afhankelijk van de dikte van je vlees.
Bij het direct grillen van een steak hoeft hij maar enkele minuten gegrild te worden. Bij indirect grillen duurt te langer, maar met indirect grillen heb je wel meer controle over de gaarheid van je steak, doordat het langer duurt. Gebruik dus ook een vleesthermometer om de kerntemperatuur in de gate te houden. De exacte kerntemperatuur die de steak moet zijn hangt af van je wensen en het type steak, maar vaak is rond de 50-55 graden Celsius een goede richtlijn.
Na het grillen laat je de steak nog een paar minuten rusten, ongeveer 5 minuten. Doordat je het vlees laat rusten, worden de sappen verdeeld over het vlees en krijg je dus een heerlijk mals stuk.
Wil je naast vlees ook heerlijke pizza's op je BBQ kunnen maken? In dit blog leggen we je alles uit, zodat je de perfecte pizza's op jouw kamado BBQ kunt maken. Lees hier meer.
Gepubliceerd: 14 december, 2023
Onze klantenservice is geopend tot 18:00
Er is altijd een winkel bij jou in de buurt
Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.
* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.