Mijn account

Dé BBQ-winkel van Nederland

Ontdek ons nieuwe kamado merk: moddern!

Direct en indirect grillen op de BBQ

Zo kun je direct en indirect grillen

Direct en indirect grillen zijn twee veel gebruikte grillmethodes op de BBQ. Met deze twee methodes kun je allerlei verschillende gerechten bereiden. Wat is het verschil en hoe pas je beide methodes toe op een gas- en houtskool BBQ?

The Bastard kamado BBQ

Direct grillen

Direct grillen houdt simpelweg in dat je gerechten direct in aanraking komen met het vuur van je BBQ. Het enige wat hier tussen de kolen en je gerechten staat is het rooster. Als je met houtskool gaat barbecueën, dan kun je verschillende zones creëren. Dit is vooral handig doordat je zo zones hebt die niet zo heet zijn, waardoor je gemakkelijk vlees kunt verplaatsen als het dreigt te verbranden. Tijdens het barbecueën leg je het vlees op de warme zone, direct boven de kolen.

Bij een gasbarbecue hoef je alleen de branders in te stellen en kun je het voedsel direct op de hittebron leggen. Als je de branders op de hoogste stand zet, kun je gemakkelijk voedsel dichtschroeien.

Doordat je het voedsel direct boven de hittebron legt, is direct grillen een erg snelle grillmethode. Je voedsel wordt hierdoor namelijk snel gaar.

Boretti BBQ pincet

Wat kun je bereiden met direct grillen?

Met de directe grillmethode kun je van alles bereiden. Het is perfect voor allerlei voedsel dat snel klaar is, zoals hamburger, worstjes, garnalen en steaks. Met de directe grillmethode zijn er oneindig veel mogelijkheden.

Weber gas BBQ

Indirect grillen

Indirect grillen houdt in dat je voedsel niet direct in aanraking komt met het vuur. Bij deze methode haal je de kolen naar de zijkanten van de BBQ en leg je het voedsel niet direct boven het vuur. Onder het voedsel kun je een lekbak plaatsen. Met indirect grillen creëer je eigenlijk een soort oven van je BBQ. Het is dus ook belangrijk dat je dit voornamelijk met een gesloten deksel doet, zodat de hete lucht goed kan circuleren. Hierbij zet je wel de luchttoevoer van je BBQ open en kun je de temperatuur controleren.

Om indirect te grillen op een gasbarbecue heb je minstens twee brander nodig. Hierbij steek je één brander aan en leg je het voedsel op de kant waar de brander niet aan staat. Mocht je meerdere branders hebben, dan steek je bijvoorbeeld de buitenste twee aan.

Indirect grillen wordt vaak op een gematigde temperatuur gedaan, waardoor het ook langer duurt dan direct grillen. Afhankelijk van het gerecht, kan het enkele uren duren voordat het gerecht gaar is. Hierdoor moet je bij een houtskool BBQ de kolen ook bij vullen om ervoor te zorgen dat de BBQ een constante temperatuur behoudt.

The Bastard BBQ

Wat kun je bereiden met indirect grillen?

Indirect grillen is vooral geschikt als je grote stukken vlees wilt bereiden. Dit kan bijvoorbeeld een hele kip, ribbetjes of een brisket zijn. Als je deze gerechten indirect gaat grillen zullen ze langzaam garen. Hierdoor krijg je hele malse en sappige stukken vlees.

Boretti BBQ tang

Ook interessant: zo maak je jouw BBQ het beste schoon

Het schoonmaken van je BBQ na het barbecueën is heel belangrijk. Zo bespaar je jezelf moeite voor de volgende BBQ-sessie en maak je het jezelf ook een stuk makkelijker.

Weber grillborstel

Gepubliceerd: 13 juni, 2023
Updated: 18 september, 2023

Hulp nodig? We staan voor je klaar!

Onze klantenservice is geopend tot 18:00

Kom langs in onze winkels

Er is altijd een winkel bij jou in de buurt

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.