Mijn account

Dé BBQ-winkel van Nederland

Ontdek ons nieuwe kamado merk: moddern!

De kern- temperatuur van je gerechten op de BBQ

Als je denkt aan BBQ, dan denk je aan perfect gegrild vlees en vis. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw barbecuegerechten altijd sappig en perfect gegaard zijn? Het geheim zit hem in het meten van de kerntemperatuur met een vleesthermometer. Dit is de temperatuur in het midden van je stuk vlees of vis, waar het het langst duurt voordat de warmte doordringt.

Weber vleesthermometer BBQ

Wat houdt kerntemperatuur in?

Kerntemperatuur is de temperatuur in het hart van je gerecht. Het is een belangrijke indicator voor de gaarheid van je vlees of vis. Een te lage kerntemperatuur kan betekenen dat je eten nog rauw is, terwijl een te hoge temperatuur kan leiden tot droog en taai eten.

Weber BBQ

Hoe meet je de kerntemperatuur van je vlees?

Het meten van de kerntemperatuur doe je met een vleesthermometer. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees, maar zorg ervoor dat je niet tegen een bot aankomt, want dat kan de meting beïnvloeden. Wacht een paar seconden tot de temperatuur stabiliseert en lees dan de temperatuur af.

Big Green Egg vleesthermometer

Kerntemperatuur van vlees

Steak
Medium rare: 52-54 °C
Medium: 56-58 °C
Medium well: 60-62 °C

Lamsvlees
Rare: 50-52 °C
Medium: 56-59 °C
Well done: 67-68 °C

Varkensvlees (spareribs)
Well done: 70 °C

Laten rusten

Na het bereiken van de gewenste kerntemperatuur is het belangrijk om je vlees te laten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich weer kunnen verdelen, wat resulteert in een malser en sappiger stuk vlees.

Weber BBQ steak

Hoe meet je de kerntemperatuur van vis?

Bij vis is het meten van de kerntemperatuur net zo belangrijk als bij vlees. De techniek is vergelijkbaar: steek de thermometer in het dikste deel van de vis. Wacht enkele seconden en lees dan de temperatuur op de thermometer af.

The Bastard BBQ zalm

Kerntemperatuur van vis

De meeste vis is gaar als de kerntemperatuur ongeveer 60-62°C bereikt.

Zalm
Medium: 55 °C

Tonijn
Medium rare: 50 °C

Wit vis
Well done: 60 °C

Nagaren

Nagaren is het proces dat plaatsvindt nadat je het vlees of de vis van de BBQ hebt gehaald. De restwarmte zorgt ervoor dat het gerecht nog even doorgaart. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het moment om je gerecht van de grill te halen.

Weber BBQ

BBQ tips voor de perfecte maaltijd

Een BBQ is pas echt compleet met de juiste technieken en tools. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

-        Investeer in een goede vleesthermometer.
-        Ken de ideale kerntemperaturen voor verschillende soorten vlees en vis.
-        Laat je vlees altijd rusten na het grillen.
-        Houd rekening met nagaren bij het bepalen van de gaarheid.

Boretti kamado BBQ vleesthermometer

Ook interessant: zo maak je heerlijke malse spareribs op de BBQ

Spareribs zijn favoriet bij velen, maar hoe maak je nu die perfecte, sappige en smaakvolle spareribs op de barbecue? Lees hier alles over het bereiden van de perfecte spareribs.

The Bastard BBQ spareribs

Hulp nodig? We staan voor je klaar!

Onze klantenservice is geopend tot 18:00

Kom langs in onze winkels

Er is altijd een winkel bij jou in de buurt

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.